L’onzena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam començarà el pròxim dijous 9 de novembre a Castelló i s’allargarà fins al dissabte 11. D’aquesta manera, la capital de la Plana Alta es convertirà un any més en el punt de reunió dels agents del sector, els quals podran aprofitar una extensa programació professional amb taules de debat, tallers pràctics i xarrades. Així mateix, els amants de la música en directe podran gaudir de més de 35 actuacions d’artistes valencians i estatals, la majoria de les quals seran gratuïtes.

Enguany, la Fira presenta com a novetat el programa formatiu Trovam+, implementat en col·laboració amb la productora Live Nation i destinat a l’alumnat universitari. També s’ha de destacar que la Fira Valenciana de la Música serà el marc de celebració d’una nova sessió de les V Jornades TIIM (Turisme i Indústria Musical). A més, Les Converses del Trovam, espai de diàleg i conversa, rebran el cantautor asturià Nacho Vegas, qui repassarà la seua trajectòria en bandes com Eliminator Jr. o Manta Ray i en solitari i oferirà la seua visió sobre la indústria musical.

La programació professional
Les activitats professionals de la Fira començaran el dijous 9 amb una presentació d’iniciatives de referència en l’àmbit musical. Al Trovam també s’abordaran altres qüestions com la negociació de l’Estatut de l’Artista o les innovacions desenvolupades per empreses tecnològiques dedicades al món de la música.

D’altra banda, s’ha de destacar que el Trovam acollirà la segona sessió de les Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical) després de les primeres activitats desenvolupades a Benidorm al setembre. Creades per l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana, el seu objectiu és impulsar les sinergies entre l’àmbit musical i el sector turístic. A Castelló, les Jornades TIIM s’endinsaran en els projectes de ciutats musicals; desgranaran experiències d’èxit en les zones d’interior; i es donaran pautes per a dissenyar serveis turístic-musicals reeixits.

Com a novetat, la Fira comptarà amb el projecte formatiu Trovam+ organitzat en col·laboració amb la promotora internacional de concerts Live Nation i la Universitat Complutense de Madrid. En les activitats hi podran participar els alumnes del Màster Propi Música en Directe Live Nation que es desenvolupa a la mencionada Universitat de la capital espanyola, així com estudiants de la Universitat Jaume I de Castelló i l’alumnat de postgrau de les Universitats de Barcelona i Girona. Trovam+ servirà per a conéixer aspectes pràctics del negoci musical relacionats amb les tasques de promoció, management, comunicació i programació.

La Fira també tindrà un espai reservat perquè els diversos agents del sector es puguen conéixer directament i, així, negociar contractacions en reunions ràpides (speedmeetings). A més, es donaran a conéixer les nominacions de la sisena edició dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana. Finalment, l’Associació de Sales Privades de Música en Directe (En Viu!), el Circuit Musical Valencià i els professionals de la música d’arrel aprofitaran l’esdeveniment per a celebrar les seues respectives assemblees i trobades.

La programació artística
L’onzena edició del Trovam comptarà amb més de 35 artistes, els quals mostraran al públic les seues creacions en diferents escenaris de Castelló. La major part dels directes tindran lloc en les sales de l’Auditori i Palau de Congressos de la Plana Alta. El mateix recinte acollirà l’escenari Vibra Mahou, situat a la terrassa de l’edifici. Tanmateix, els directes també es traslladaran a la sala Bohemia, al pub Terra i al Teatre Principal de Castelló.

D’acord amb els objectius fundacionals del Trovam, la programació, paritària, comprén artistes consolidats i emergents de diversos gèneres amb protagonisme per a figures valencianes. Són els casos del grup El Diluvi, que farà un dels últims concerts abans de la seua parada temporal; Jimena Amarillo, qui presentarà el disc La pena no és cómodaTórtel, qui també arribarà al Trovam amb nou disc, Calavera SuavePep Gimeno “Botifarra”, un dels màxims exponents de la música d’arrel qui posarà en escena l’espectacle Ja ve l’aireNoelia Llorens “Titana”, nova abanderada de les cançons de transmissió oral; i La Maria, renovadora dels estils tradicionals a través de textures electròniques.

En la cruïlla entre la cançó d’autor i el pop, s’ha de destacar la presència d’altres veus valencianes com Ana ZomeñoEstherJosu MiróKela, el duet format per Lola Bou i Manel Brancal i SanIsidro. En canvi, més contundents es mostren bandes com Los ManisesMargarita QuebradaOrtopedia Técnica i Santa Companha. D’altra banda, els ritmes electrònics i la música urbana s’escoltaran gràcies a Blu BoiCarameloFaixa i Maluks. Les melodies mestisses d’Holistiks i Sanspok, així com els ritmes jamaicans de The Dance Crashers també formen part de la representació valenciana del Trovam.

El dissabte 11 a partir de les 11:00 del matí, la Fira serà escenari de dues propostes de música familiar amb Marcel el Marcià i Canta Canalla. Aquestes formacions actuaran en el marc de les Experiències À Punt gràcies a la col·laboració del Trovam i la radiotelevisió pública valenciana. En aquesta iniciativa també s’emmarquen les actuacions de El Diluvi i Tórtel a l’Auditori i de Pep Gimeno “Botifarra” i Noelia Llorens “Titana” al Teatre Principal.

Els intèrprets d’altres punts de l’Estat enriquiran l’oferta musical de la Fira. Així, l’onzena edició del Trovam comptarà amb Rodrigo Cuevas, recentment guardonat amb el Premi de les Músiques Actuals i qui presentarà el disc Manual de romeria amb totes les entrades venudes. A més, els assistents al Trovam ballaran amb la fusió de flamenc i funk de La Plazuela; escoltaran els temes de Sigo regando, nou treball dels bascos Belako; vibraran amb el noise-rock de La Paloma; i s’endinsaran en les particulars veus de la navarresa Olaia Inziarte i de la mallorquina Júlia Colom. Així mateix, a Castelló estaran AiruAwakateCarlota FlâneurDuplaIxeyaLibéricaMorreo i Pol Batlle.

La Fira Valenciana de la Música Trovam està organitzada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana) i l’Ajuntament de Castelló. A més, compta amb la participació de la Diputació de Castelló; À Punt Mèdia; l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Ministeri de Cultura i Esport); Mediterranew Musix (Turisme Comunitat Valenciana); l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; l’Associació d’Artistes, Intèrprets o Executants (AIE); la Universitat Jaume I de Castelló; Radio 3 (RNE); Onda Cero; Mahou – San Miguel (Vibra Mahou); i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEVIM).

Hacer Comentario

Su dirección de correo electrónico no será publicada.