La Fira Valenciana de la Música Trovam i À Punt Mèdia, la radiotelevisió pública valenciana, tornaran a col·laborar un any més en la difusió de diverses propostes musicals de les nostres comarques. A través de les Experiències À Punt, el públic podrà gaudir dels concerts dels grups El Diluvi i Tórtel a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló; Marcel el Marcià i Canta Canalla, formacions de música familiar que actuaran a l’explanada del mateix recinte; i Pep Gimeno “Botifarra” i Noelia Llorens “Titana”, que cantaran en el Teatre Principal de la capital de la Plana Alta.

D’altra banda, el programa Territori Sonor de la ràdio d’À Punt farà dos programes en directe des de la Fira amb la presència d’agents del sector i intèrprets que conformen la programació. Aquest espai musical, un dels més longeus de la graella de l’ens públic, es desplaçarà fins a Castelló el dijous 9 i el divendres 10 de novembre per a seguir l’acte d’obertura del Trovam, la publicació de les candidatures dels VI Premis Carles Santos de la Música Valenciana, així com les conferències, xarrades i trobades de les jornades professionals i els concerts de la vessant artística.

El Diluvi i Tórtel a l’Auditori

Les Experiències À Punt s’obriran el divendres 10 de novembre a les 20:00 hores amb la presència de El Diluvi a la Sala Simfònica de l’Auditori de Castelló. Des del seu naixement, la formació ha destacat per la fusió d’estils tan diversos com la cúmbia, el reggae, la rumba, el folk, l’electrònica i la música tradicional o d’arrel valenciana. Esta fórmula, el “mestissatge mediterrani”, ha esdevingut un èxit absolut dins i fora del territori valencià. Actualment, El Diluvi està immers en la gira A fer la mà, de la qual la Fira Trovam serà una de les últimes fites abans de la seua anunciada parada temporal a finals d’enguany.

Un dia després, el dissabte 11 a les 19:30 h, els assistents podran escoltar les cançons de Tórtel, el projecte del valencià Jorge Pérez. El concert tindrà lloc a la Sala de Cambra de l’Auditori i servirà perquè l’intèrpret pose de llarg el seu últim treball, Calavera Suave. Com en treballs anteriors, el repertori és una mostra de la barreja del folk d’aires mediterranis, la psicodèlia i el pop electrònic. Amb les seues composicions, Tórtel ha actuat en cites tan importants com el FIB, Primavera Sound, Vida Festival, Sonorama, Let’s Festival, Festival Do Norte, Palau de la Música de València o La Casa Encendida de Madrid.

Propostes per a tota la família

Les Experiències À Punt de la Fira Trovam també oferiran dos concerts de música familiar. El dissabte 11 a partir de les 11:00 h, a l’explanada de l’Auditori tocaran Marcel el Marcià i Canta Canalla. Els primers presentaran el disc Música infantil tradicional en valencià. Es tracta d’un recull de versions modernes d’onze de les cançons més populars de la infantesa dels valencians i les valencianes. Així, es poden escoltar composicions que formen part del patrimoni popular com “La tarara”, “La lluna la pruna” o “La manta al coll”. Tanmateix, aquestes composicions que s’han cantat al llarg de moltes dècades ara renoven la seua sonoritat i s’actualitzen per tal d’arribar i fer ballar a grans i menuts.
D’altra banda, Canta Canalla compta amb dues novetats: Pim Pam Pum i Estima el Valencià II. En el primer hi ha composicions contra la guerra, així com lletres que s’oposen a l’assetjament escolar, la destrucció del territori, el masclisme o les armes. A més, s’aposta per la barreja de gèneres, amb temes de pop, rock, música amb ressons irlandesos o experimentació electrònica. El disc va ser guardonat recentment amb el premi Ovidi al Millor Disc per a Públic Familiar. D’altra banda, Estima el Valencià II forma part d’un projecte d’Acció Cultural del País Valencià perquè les criatures milloren l’ús de la llengua

mitjançant recursos pedagògics alternatius al model d’ensenyament tradicional.

Música d’arrel amb Botifarra i Titana

Finalment, la música tradicional serà part de les Experiències À Punt gràcies a les actuacions de Pep Gimeno “Botifarra” i Noelia Llorens “Titana”. Això serà el dissabte 11 a partir de les 22:00 h al Teatre Principal de Castelló. El cantaor de Xàtiva aprofitarà la presència a la Fira Trovam per a posar sobre les taules l’espectacle Ja ve l’aire, títol del seu disc més recent. Es tracta d’un recull de composicions en clau femenina on la recuperació de melodies tradicionals i les cançons de magatzem i de treball s’ha complementat amb nous arranjaments i revisions. D’aquesta manera, s’ofereix una sonoritat contemporània sense perdre de vista les bases de la cançó d’arrel.

Per la seua part, Noelia Llorens “Titana” abandera el so popular des d’un registre privilegiat: potent, clar i feminista. La seua veu ha crescut en carrers i places de poblacions de tot el territori i és hereva dels cants de les dones llauradores. Tanmateix, “Titana” defuig del patrimoni folkloritzat per a tornar a les formes tradicionals i ser-ne promíscua. D’aquesta manera, presenta un mestissatge forjat en els camps i en les fàbriques de la Comunitat Valenciana. Tot això es pot comprovar en les seues actuacions i en el seu primer llarga durada, de títol homònim, publicat en 2021.

La Fira Valenciana de la Música Trovam està organitzada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana) i l’Ajuntament de Castelló. A més, compta amb la participació de la Diputació de Castelló; À Punt Mèdia; l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Ministeri de Cultura i Esport); Mediterranew Musix (Turisme Comunitat Valenciana); l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; l’Associació d’Artistes, Intèrprets o Executants (AIE); la Universitat Jaume I de Castelló; Radio 3 (RNE); Onda Cero; Mahou – San Miguel (Vibra Mahou); i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEVIM).

Hacer Comentario

Su dirección de correo electrónico no será publicada.